Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της πρώην Cardico στο Σχηματάρι




Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής μονάδας της πτωχευμενης βιομηχανίας ξηρών καρπών Cardico-Καρδασιλάρης στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η πρόεδρος της Συνέλευσης των Πιστωτών, κατά τη σημερινή σύγκλησή της, ενέκρινε με απόφασή της, την εκμίσθωση του εργοστασίου στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής Ergofood.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία με επικεφαλής τον Νίκο Ρίζο παρέλαβε σήμερα τα κλειδιά του εργοστασίου, αναλαμβάνοντας την υλοποιήση εργασιών αποκατάστασης της τάξης των 600.000 ευρώ στο βιομηχανικό ακίνητο.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου 38 ατόμων που απασχολούνταν στην χρεοκοπημένη Cardico.
"Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική και, εν πολλοίς απρόσμενη, εξέλιξη για τους 38 εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι παραμένουν άνεργοι εδώ και πολλά χρόνια. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την θέση σε παραγωγή μίας παραγωγής μονάδας, κάτι που αποτελεί μεγάλο ζητούμενο σήμερα” δηλώνει στο Capital.gr η εργατολόγος και εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνα Φουντέα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης του εργοστασίου
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τέλη Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί εκ νέου η συνέλευση Πιστωτών όπου οι πιστώτριες τράπεζες ενδέχεται να καταθέσουν πρόταση για την πώληση της μονάδας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, οι τράπεζες παραμένουν διαρκώς προσανατολισμένες στην αναζήτηση αγοραστή για την μονάδα της πρώην Cardico, θεωρώντας ότι η πώληση και όχι η εκμίσθωση είναι η ενδεδειγμένη λύση αξιοποίησης του εργοστασίου.
Ωστόσο, μέχρι νεοτέρας, η εκμίσθωση του εργοστασίου είναι μονόδρομος για την ικανοποίηση των οφειλών των πιστωτών (κατά προτεραιότητα του Δημοσίου και των εργαζομένων), καθώς το εναλλακτικό σενάριο, η εκποίησή του δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω των δεδομένων που επικρατούν σήμερα στην αγορά. Ταυτόχρονα, ούτε η πώλησή του υπήρξε, μέχρι σήμερα, εφικτή. Ως εκ τούτου, ο σύνδικος της πτώχευσης προχώρησε στην εκμίσθωση του εργοστασίου της πρώην Cardico στην Ergofood.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα, που πλέον, χρήζει εργασιών ανακαίνισης, υπήρξε μία από τις πιο σύγχρονες. Τέθηκε σε λειτουργία το 2003, αποτελούσε επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου τα 10 εκατ. ευρώ είχαν προέλθει από κρατική επιχορήγηση και επέτρεπε στην Cardico να τετραπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά της.
Το "κανόνι" της Cardico
Τα προβλήματα για την μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας - εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες (μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Γεωργία, Μολδαβία κ.λ.), ξεκίνησαν πριν από περίπου 11 χρόνια, το 2005 οπότε εμφάνισε τζίρο 230 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξης των 12 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα μεγέθη της Cardico κατρακύλησαν και ο κύκλος εργασιών της δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ το 2010.
Η κατάρρευση της Cardico - Καρδασιλάρη έχει αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις πολύμηνες - άνω των 10 μηνών - απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά (την περίοδο 2007-2009 λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ), που τίναξαν στον αέρα την ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών. Όπως και στην κάθετη υποχώρηση της τιμής των πρώτων υλών, λόγω της υπερπροσφοράς αμυγδαλόψιχας από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα η Cardico να πληρώνει πανάκριβα "κλεισμένα" συμβόλαια, τη στιγμή που οι λιανικές τιμές κατέγραφαν κάθετη πτώση.
Σε όλα αυτά προστέθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, που οδήγησε τον Μάιο του 2010 στην ένταξη της οικονομίας στο μηχανισμό διάσωσης, καθιστώντας, τότε, ακόμη δυσκολότερη για την Cardico την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Τον Νοέμβριο του 2011 οι περίπου 40 εργαζόμενοι της Cardico ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για καθυστερούμενες δεδουλευμένες αποδοχές, ενώ η εταιρεία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης μετά από αίτηση των εργαζόμενων που έχουν λαμβάνειν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένες αποδοχές και μισθούς υπερημερίας.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
http://www.capital.gr/story/3141375

















-----------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας