Ο Δήμος σας ενημερώνει για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Δήμου Τανάγρας



Δελτίο Τύπου για το θέατρο της Αρχαίας Τανάγρας


Το Θέατρο και η πόλη της αρχαίας Τανάγρας
 στο φως της επιφάνειας

Το Θέατρο της αρχαίας Τανάγρας και η γύρω του αρχαία πόλη, έρχονται στο φως της επιφάνειας, ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Βασίλη Περγάλια  και της Δημοτικής Αρχής.
Είναι ένα έργο τεράστιας ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή, που η αρχή της υλοποίησής του ψηφίστηκε χθες, ομόφωνα, από το δημοτικό συμβούλιο, με την έγκριση για υπογραφή από τον δήμαρχο Τανάγρας, προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου και των συναφών δημοσίων κτιρίων της αρχαίας πόλης, θα γίνει σε συνεργασία του Δήμου με την ΕΦΑ Βοιωτίας. Η συμφωνία έγινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τανάγρας στις 3-2-2015, μεταξύ του Δημάρχου Βασίλη Περγάλια και της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Βοιωτίας κας Αλεξάνδρας Χαραμή.
Οι εργασίες που θα ξεκινήσουν τους ερχόμενους μήνες, σε πρώτη φάση θα είναι ο καθαρισμός, η αποτύπωση και η ανάδειξη της θέσης του αρχαίου Θεάτρου της Τανάγρας. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και καθαρισμός και αποτύπωση δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή γύρω απ’ αυτό, καθώς το Θέατρο δεν αποτελούσε μεμονωμένο κτίσμα αναψυχής, αλλά τμήμα λατρευτικής θέσης με ναούς και δημόσια αρχιτεκτονήματα στο στενό του περιβάλλον.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι, αφενός να αναδειχθεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, σημείο αναφοράς του Ελλαδικού Πολιτισμού και αφετέρου να δημιουργηθεί γύρω του ένας πολιτιστικός λειτουργικός χώρος, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί η εικόνα της πολιτιστικής ζωής της περιοχής, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και την πραγματική οικονομία του.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, μετά την εισήγηση του σπουδαίου αυτού θέματος, δήλωσε:

«Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε την αρχαία Τανάγρα. Έναν εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που παραμένει άγνωστος και απρόσιτος. Οφείλουμε να ανασύρουμε και να φέρουμε στο φως την τοπική ιστορίας μας από τα βάθη των αιώνων. Είναι λυπηρό η ιστορία μας αυτή να είναι ιδιαίτερα αποσπασματική και γνωστή μόνο από ελάχιστες αρχαίες πηγές. Θεωρώ πως θα είναι το σπουδαιότερο έργο στην πενταετία της διοίκησής μας».



ΑΠΟΦΑΣΗ 64/2015 : «Λήψη απόφασης για την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, με το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ»
https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9F%CE%A6%CE%9B%CE%A9%CE%97%CE%92-%CE%97%CE%A6%CE%94?inline=true

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό