«Δείξτε σεβασμό και ευπρέπεια στους πολίτες»



Σε επίδειξη καλής συμπεριφοράς σε όσους προσφεύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ καλεί τους εφοριακούς η Γενική Γραμματεία Εσόδων

Η απροθυμία των εφοριακών να παραλάβουν τις προσφυγές των πολιτών κατά του ΕΝΦΙΑ προκάλεσε την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που, με έγγραφο της, απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους αρμόδιους υπαλλήλους όλων των εφοριών «να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευπρέπεια προς τους πολίτες» και να δέχονται τα σχετικά έγγραφα. 

Αφορμή για το έγγραφο στάθηκε καταγγελία πολίτη, ο οποίος δεν εξυπηρετήθηκε από την αρμόδια ΔΟΥ. Γεγονός, όμως, είναι πως μετά την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να δημιουργήσει ειδική φόρμα -με πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα- οι προσφυγές πέφτουν βροχή, σε μια προσπάθεια των φορολογουμένων είτε να καταγγείλουν ως αντισυνταγματικό το φόρο, είτε να δηλώσουν την αδυναμία τους να τον πληρώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις 5 ημέρες τυπώθηκαν περισσότερα από 2.000 έγγραφα προσφυγών από πολίτες που έκαναν χρήση της σχετικής εφαρμογής στη σελίδα του ΔΣΑ (dsa.gr- και για ερωτήσεις dsa_enfia@dsa.gr). Παράλληλα, το επίμαχο κείμενο στο facebook ξεπέρασε τα 6.500 χτυπήματα. 

Το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εστάλη στις εφορίες όλης της χώρας και αφορά σε «μη παραλαβή εγγράφου (ενδικοφανούς προσφυγής κατά εκκαθαριστικού σημειώματος) από ΔΟΥ» φέρει ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2014 και αριθμό πρωτοκόλλου Δ6Δ 112422ΕΞ2014ΕΜΠ. 

Σε αυτό τονίζεται ότι «οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, συνεπώς και των ΔΟΥ, οφείλουν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών και να τις διεκπεραιώνουν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 2690/1999, όπως ισχύει καθώς και από την αριθμ. 1097636/1212/0006Δ/3.12.2004 (Β΄1839) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας & Οικονομικών».

Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Εσόδων διαμηνύει ότι «οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευπρέπεια προς τους πολίτες», υπενθυμίζοντας ότι «οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την δράση των υπαλλήλων του υπουργείου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν καταγραφεί στον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, που συντάχθηκε από την Ομάδα Καταπολέμησης Διαφθοράς».

Η προθεσμία εντός της οποίας οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφυγές τους κατά του ΕΝΦΙΑ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.





http://www.newsbeast.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας